Isnin, 26 Disember 2016

SINGGANG IKAN SENANGIN


Assalamualaikum wbt..
Kembali bersiaran.. Hehe.. kali ni nak share satu resepi orang dulu-dulu yang sampai sekarang tetap popular. Masak singgang. Tapi singgang yang ni ada kelainan sedikit. Ada orang panggil singgang, tapi ada juga orang panggil masak pindang. Tapi mak kita panggil singgang serani. Alaa.. dalam kategori singgang juga la kan. Ehee..

Ni semua gara-gara tengok blog Kak Noor , dia punya gambar cantik betul la..Kita yang tengok pun sampai terkecur-kecur. haha.. Setiap sentuhan dari Kak Noor ni memang berseni. Dah la pandai masak, rajin bercucuk tanam, pandai menghias & dia sangat-sangat la peramah orangnya. Sikit pun dia tak sombong tau..

Ok la, jom kita tengok bagaimana cara-caranya.

RESEPI : SINGGANG IKAN SENANGIN
OLEH : ZAIDA (NAILY'S KITCHEN)

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan senangin dalam 3-4 ekor saiz sederhana. Siang dan cuci bersih. Toskan.
  • Bawang merah 7 ulas *
  • Bawang putih 3 ulas *
  • Halia 2 inci *
  • Cili padi 15 biji *
  • 2 inci kunyit hidup *
  • 2 batang serai (dititik)
  • Rempah tumis (3 sekawan)
  • Air asam jawa
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • Garam
  • Air
  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :

  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *
  2. Panaskan sedikit minyak didalam periuk, kemudian  tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi dan rempah tumis 3 sekawan. Biarkan sehingga agak kekuningan .
  3. Masukkan juga 2 batang serai yang telah dititik. Kemudian masukkan air asam jawa. Tambah air sedikit demi sedikit hingga mendapat kepekatan yang disukai.
  4. Masukkan ikan senangin yang telah dicuci bersih.Biarkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan sedikit garam dan rasa.
  6. Agak ikan dah hampir masak, masukkan juga tomato yang telah dibelah empat.
  7. Biarkan seketika, tutup api dan sedia untuk dihidang.



Pada yang tak tahu rupa bagaimana rupa ikan senangin, ni la rupanya. Isi yang lembut dan manis. Kalau digoreng camtu pun sedap. Makan dengan nasi panas renjis kicap. Uishhh.. Pejam mata sambil suap dalam mulut. Hahaha


Bahan-bahan tumbuk. Alaa.. Kalau malas menumbuk masuk je dalam blender..Hihihii.


Pada yang tak ada idea nak masak apa petang ni, boleh la mencuba resepi ni. Sedikit kelainan dari singgang biasa. Rasa masam, pedas secukup rasa.

SELAMAT MENCUBA.. :)








1 ulasan:

  1. aku pun suke msk pindang gini... tumbk semua bahan2.. tp idak la sampai bg kulit kayu manis mcm ko nih...
    jarang btl aku beli ikan senangin kt sini... sedapnya kalu dpt goreng pun

    BalasPadam