Selasa, 15 Ogos 2017

CUCUR VIRAL / CUCUR BILIS GEBU GEBAS COMEY LOTE


Assalamualaikum wbt pembaca sekalian..
Hari kita nak cerita tentang cucur viral yang sibuk orang dok cakap sana sini..kiki
Semua benda nak diviralkan ek.. Rasanya cucur yang gebu gebas ni dah wujud zaman tok nenek moyang kita lagi kan. Kalau maktok kita hidup lagi mesti dia gelak .. Yelaa maktok, kita cucu-cucu ni baru nak hidup. Ada je yang baru nak kenal apa tu cucur, orang Johor panggil jemput-jemput, sebab bentuk dia sejemput je kan.
Yang viral tu cucur manis, yang ni kita buat cucur bilis. Sedap jugak. Jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1/2 buku bawang merah (cincang dadu)
Sedikit ikan bilis (cuci bersih)
Sedikit daun sup (hiris halus)
Garam
Air panas menggelegak (yang dipanaskan sampai menggelegak,kalau guna air panas biasa kurang menjadi nanti)

Cara-cara:

  • Panaskan air dalam periuk, letak sedikit garam. Biar hingga menggelegak.
  • Masukkan tepung, ikan bilis, bawang yang dicincang, daun sup ke dalam bekas. Gaul biar sebati. Buat lubang ditengah-tengah.
  • Curah sedikit demi sedikit air panas yang menggelegak tadi. Kacau menggunakan sudu. jangan sesekali guna tangan, ada kang melecur jari-jari manis tu.
  • Gaul sebati,biarkan sedikit suam dan bolehlah dibulat-bulatkan. Kalau nak comel-comel bulatkan kecil sedikit, kalau nak cepat habis bulatkan besar sikit. Haha.. Kita buat dia kan.
  • Panaskan kuali dengan minyak, bila minyak dah panas bolehlah mula menggoreng cucur tadi. Agak kekuningan angkat dan tos.
  • Sedia untuk dimakan dengan sos kegemaran anda.



Tadaa... sedap oii makan masa hujan-hujan ni. Hihii

SELAMAT MENCUBA :)

Rabu, 24 Mei 2017

KEK PANDAN CHEESE LELEH


CUMA NAK CAKAP KEK NI SEDAP SANGAT !! :P

Selasa, 2 Mei 2017

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA ASAM TERUNG


Assalamualaikum.. Kembali bersiaran. Haha.. Lama betul tak menjengeh blog sendiri. Blog orang kemain hari-hari baca.. Yelaa banyak cerita menarik kan.

Korang pernah makan terung asam? Kalau orang kampung biasa la makan, tapi tak boleh nak cakap juga, ada je orang kampung yang tak pernah makan asam terung ni tau. Nak-nak budak-budak muda sekarang. Kalau fast food tu laju la. Tak baik untuk kesihatan la..

Meh nak tunjuk sikit macammana rupa pokok asam terung ni. ni pun ambil gambar dari en Google. Pokok yang kat rumah ni dah mati la pula kena tempias racun dek abah.. Haha




Tu la rupa pokok asam terung. Pokoknya berduri sampai la kedaunnya pun berduri. Buahnya pula berbulu. Basuh bersih-bersih buang bulu dan kulitnya baru boleh dimasak atau dibuat sambal. Perghhhh... Sedap woiii.. Hahaha


Gambar ni pun cilok dari en Google.. Ni rupa setelah dicuci bersih dan dibelah dua.


Gambar ni diambil dari blog http://pusatbawangdayakq.blogspot.my .

Kali ni kita buat menu Sambal tumis Ikan Bilis bersama Asam terung. Jom kita tengok resepinya. Senang je nak buat sambal tumis ni. 

Bahan-bahan :

- 2 genggam ikan bilis, cuci bersih dan goreng hingga garing, toskan
- 10 biji asam terung yang telah dicuci bersih, dikupas dan dibelah dua.
- 1/2 cawan air asam jawa
- Gula dan garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa (optional)
- 2 senduk cili kisar
- 8 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 inci belacan*(*kisar halus)

Cara-cara :


  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan air asam jawa, perasakan dengan garam sedikit, gula secukupnya dan serbuk perasa (jika suka). Kacau rata dan masak hingga sambal pekat.
  • Masukkan asam terung, biarkan sehingga agak lembut kemudian masukkan ikan bilis yang dah digoreng tadi. Rasa dan jika ok boleh tutup api. 
  • Sedia untuk dihidang. Makan dengan nasi panas pergghhhh


  • SELAMAT MENCUBA :)

    Isnin, 3 April 2017

    THANK YOU MY GREAT CUSTOMERS


    Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
    Terima Kasih yang tak terhingga pada pelanggan yang selalu & sudi beli aneka sambal dari Naily's Kitchen.. Hanya Allah yang mampu balas budi baik kalian. Meh nak jamu mata korang dengan gambar-gambar yang sedia ada.. Pada pelanggan baru jangan malu jangan segan, kalau nak beli meh laju-laju hubungi kita di no 012-7688616 


    :: SAMBAL IKAN BILIS CILI PADI a.k.a SAMBAL AIR MATA INSPIRED FROM SURAYA SULATIN ::




    :: SAMBAL HITAM PAHANG @ SAMBAL BELIMBING ::


    :: SAMBAL IKAN BAKAR ::

    :: TALAM BERLAUK, KHAS UTK ORANG -ORANG YANG BERDEKATAN KAWASAN PONTIAN ..HEHE ::


    Selasa, 14 Februari 2017

    MASAK LEMAK CILI API TELUR IKAN TENGGIRI


    Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..
    Jeng Jeng Jeng... Siapa kat sini peminat telur ikan? hehe.. Kita geng la.. Goreng pun sodap ni.. Tapi masa ni tekak teringin makan masak lemak cili api. Sedap tau dapat pulak telur ikan gemuk-gemuk..kihkih


    Bahan-bahan :

    • Telur ikan tenggiri (cuci dengan air limau utk hilangkan bau hanyir, cuci bersih dan tos. Ketepikan.)
    • 5 ulas bawang merah *
    • 2 ulas bawang putih *
    • seinci kunyit *
    • segenggam cili padi (nak pedas tambah lagi)*
    • 1 kotak santan
    • 2 batang serai diketuk
    • 2 helai daun kunyit
    • 2 keping asam keping
    • Air secukupnya
    • Garam

    Cara-cara :

    1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *..Kalau malas masuk je blender..hehe. Masukkan kedalam periuk, tambah santan dan air. Ikut kepekatan yang dimahukan.Biarkan sedikit mendidih.
    2. Masukkan pula telur ikan yang telah dicuci bersih. Masukkan juga serai yang telah diketuk dan asam keping. Biarkan mendidih dengan api yang sederhana perlahan.
    3. Agak menggelegak masukkan daun kunyit yang telah diracik / digunting. Tambah garam dan rasa. Biar seketika dan agak telur ikan dah masak boleh tutup api. Sedia untuk dihidang.


    Cuba la mana yang belum pernah cuba tu.. Sedap tau telur ikan ni..

    SELAMAT MENCUBA :)





    Isnin, 30 Januari 2017

    IKAN BILIS GORENG BERSAMA BELIMBING BULUH


    Assalamualaikum everybodyyyyy.. Ecehh.. hahah
    Saja je kan, lama tak jenguk blog sendiri.. Blog orang lain tak lupa, blog sendiri macam terlupa.. kahkah..kasihan.. kasihan.. :p

    Korang dah ada idea nak masak apa hari ni? Agak-agak tak ada idea, boleh cuba resepi ni, sap sap soii.. tadaaaa.. senang je. Hari tu pegi pasar tani jumpa belimbing buluh. Kalau belimbing buluh kita suka masak camni la. Kalau tak pun masukkan dalam masak lemak cili padi.. Sedap.. Pedas-pedas masam.




    • Segenggam ikan bilis dicuci bersih kemudian goreng hingga garing, bukan hangus..hehe. Angkat dan ketepikan.
    • Hiris bawang besar, bawang putih, lada merah dan hijau. Nak pedas guna cili padi.
    • Belimbing buluh dibelah dua, jangan lupa cuci belimbingnya.
    • Tumis bahan-bahan yang dah dihiris tadi, agak layu bawang2 tu masukkan belimbing buluh tadi. Kacau rata hingga belimbing bertukar warna agak kekuningan. Masukkan juga sedikit garam. Jangan banyak sebab ikan bilis goreng tu kan dah rasa masin.
    • Tutup api dan masukkan ikan bilis goreng tadi, gaul rata dan sedia untuk dihidang.

    Kalau memang tengah tak ada selera makan, lauk camni pun dah cukup bukak selera. Kalau kita memang suka lauk-lauk kering camni. hehe..

    Apa-apa pun selamat mencuba ye kenkawan.. :)





    Rabu, 18 Januari 2017

    SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG


    Assalamualaikum & selamat sejahtera buat semua..
    Korang pernah makan sotong kembang?Sedap tau kalau buat sambal. Ni nak share la resepi buat Sambal Tumis Sotong Kembang ni.. Meh kita tengok resepinya..

    Bahan-bahan :

    • 2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g)
    • 1/2 cawan air asam jawa
    • 2 cawan cili kisar
    • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
    • Minyak untuk menumis

    Bahan kisar halus :
    • 10 ulas bawang merah kecil
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 cm halia
    • 1 inci belacan

    Cara-cara :

    1. Sotong dipotong kecil, cuci bersih dan toskan.
    2. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau,kemudian masukkan pula cili kisar.Tumis hingga cili garing dan pecah minyak.
    3. Masukkan pula air asam jawa, garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Masukkan sotong dan gaul hingga mesra. 
    4. Biarkan masak dalam 10 minit hingga jadi pekat kuahnya. Tapi jangan biarkan sampai kering tak berkuah.
    5. Matikan api, dan sedia untuk dihidang. 


    Sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi lemak.

    SELAMAT MENCUBA :)

     


    Selasa, 17 Januari 2017

    GULAI LEMAK PISANG MUDA


    Assalamualaikum semua..
    Seperti yang dijanjikan di entry yang lepas, hihii.. Kata nak kongsi resepi kan? Esok-esok kita tu dah jejak pertengahan bulan Januari dah.. Oleh kerana petang-petang camni dalam otak dok terbayang makanan je, godeh folder ternampak la gulai lemak pisang muda ni. Ishhh..bikin merembes kelenjar airliur.. Kikiki :p

    Jenis pisang ni kita bukan cam sangat, kalau pergi pasar tu cuma cakap je dengan akak pasar tu, 'kak..nak pisang sayur..'
    Nama nak bertanya nama pisang tu asyik la lupa. Hehe
    Sebelum nak siang pisang tu, sediakan dulu air garam.. Untuk mengelakkan pisang jadi lebam..Jom kita intai resepinya..

    Bahan-bahan :

    • Sesisir pisang sayur ( kupas kulitnya, masuk dalam air garam, isinya ditumbuk kasar.. asal pecah isinya..mak kita suka yang camni dari yang dihiris. Lagi lemak katanya..)
    • 7 biji bawang merah *
    • 3 biji bawang putih *
    • Segenggam kecil ikan bilis *
    • Seinci kunyit hidup *
    • Sesudu besar lada hitam *
    • Sehelai daun kunyit
    • Sekotak santan (kita guna santan Kara)
    • Garam secukupnya
    • Air secukupnya




    Cara-cara :

    1. Pisang dicuci bersih, siat kulitnya dan rendam didalam air garam. Isi pisang ditumbuk kasar. Air garam untuk mengelakkan pisang dari jadi lebam.
    2. Kisar bahan-bahan yang bertanda *
    3. Toskan pisang,masukkan kedalam periuk bersama bahan kisar. Masukkan santan dan air. Masak sehingga mendidih.
    4. Agak pisang sudah mulai lembut, masukkan daun kunyit. Perasakan dengan sedikit garam. Rasa dan biarkan ia mendidih lagi seketika. 
    5. Matikan api dan sedia untuk dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas, ikan goreng dan tak lupa juga sambal belacan. Baru ngammmm !! Kihkih


    SELAMAT MENCUBA.. :)