Rabu, 18 Januari 2017

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG


Assalamualaikum & selamat sejahtera buat semua..
Korang pernah makan sotong kembang?Sedap tau kalau buat sambal. Ni nak share la resepi buat Sambal Tumis Sotong Kembang ni.. Meh kita tengok resepinya..

Bahan-bahan :

  • 2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 cawan cili kisar
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • Minyak untuk menumis

Bahan kisar halus :
  • 10 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 inci belacan

Cara-cara :

  1. Sotong dipotong kecil, cuci bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau,kemudian masukkan pula cili kisar.Tumis hingga cili garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan pula air asam jawa, garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Masukkan sotong dan gaul hingga mesra. 
  4. Biarkan masak dalam 10 minit hingga jadi pekat kuahnya. Tapi jangan biarkan sampai kering tak berkuah.
  5. Matikan api, dan sedia untuk dihidang. 


Sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi lemak.

SELAMAT MENCUBA :)

 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan