Isnin, 30 Januari 2017

IKAN BILIS GORENG BERSAMA BELIMBING BULUH


Assalamualaikum everybodyyyyy.. Ecehh.. hahah
Saja je kan, lama tak jenguk blog sendiri.. Blog orang lain tak lupa, blog sendiri macam terlupa.. kahkah..kasihan.. kasihan.. :p

Korang dah ada idea nak masak apa hari ni? Agak-agak tak ada idea, boleh cuba resepi ni, sap sap soii.. tadaaaa.. senang je. Hari tu pegi pasar tani jumpa belimbing buluh. Kalau belimbing buluh kita suka masak camni la. Kalau tak pun masukkan dalam masak lemak cili padi.. Sedap.. Pedas-pedas masam.




  • Segenggam ikan bilis dicuci bersih kemudian goreng hingga garing, bukan hangus..hehe. Angkat dan ketepikan.
  • Hiris bawang besar, bawang putih, lada merah dan hijau. Nak pedas guna cili padi.
  • Belimbing buluh dibelah dua, jangan lupa cuci belimbingnya.
  • Tumis bahan-bahan yang dah dihiris tadi, agak layu bawang2 tu masukkan belimbing buluh tadi. Kacau rata hingga belimbing bertukar warna agak kekuningan. Masukkan juga sedikit garam. Jangan banyak sebab ikan bilis goreng tu kan dah rasa masin.
  • Tutup api dan masukkan ikan bilis goreng tadi, gaul rata dan sedia untuk dihidang.

Kalau memang tengah tak ada selera makan, lauk camni pun dah cukup bukak selera. Kalau kita memang suka lauk-lauk kering camni. hehe..

Apa-apa pun selamat mencuba ye kenkawan.. :)





Rabu, 18 Januari 2017

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG


Assalamualaikum & selamat sejahtera buat semua..
Korang pernah makan sotong kembang?Sedap tau kalau buat sambal. Ni nak share la resepi buat Sambal Tumis Sotong Kembang ni.. Meh kita tengok resepinya..

Bahan-bahan :

  • 2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 cawan cili kisar
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • Minyak untuk menumis

Bahan kisar halus :
  • 10 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 inci belacan

Cara-cara :

  1. Sotong dipotong kecil, cuci bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau,kemudian masukkan pula cili kisar.Tumis hingga cili garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan pula air asam jawa, garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Masukkan sotong dan gaul hingga mesra. 
  4. Biarkan masak dalam 10 minit hingga jadi pekat kuahnya. Tapi jangan biarkan sampai kering tak berkuah.
  5. Matikan api, dan sedia untuk dihidang. 


Sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi lemak.

SELAMAT MENCUBA :)

 


Selasa, 17 Januari 2017

GULAI LEMAK PISANG MUDA


Assalamualaikum semua..
Seperti yang dijanjikan di entry yang lepas, hihii.. Kata nak kongsi resepi kan? Esok-esok kita tu dah jejak pertengahan bulan Januari dah.. Oleh kerana petang-petang camni dalam otak dok terbayang makanan je, godeh folder ternampak la gulai lemak pisang muda ni. Ishhh..bikin merembes kelenjar airliur.. Kikiki :p

Jenis pisang ni kita bukan cam sangat, kalau pergi pasar tu cuma cakap je dengan akak pasar tu, 'kak..nak pisang sayur..'
Nama nak bertanya nama pisang tu asyik la lupa. Hehe
Sebelum nak siang pisang tu, sediakan dulu air garam.. Untuk mengelakkan pisang jadi lebam..Jom kita intai resepinya..

Bahan-bahan :

  • Sesisir pisang sayur ( kupas kulitnya, masuk dalam air garam, isinya ditumbuk kasar.. asal pecah isinya..mak kita suka yang camni dari yang dihiris. Lagi lemak katanya..)
  • 7 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • Segenggam kecil ikan bilis *
  • Seinci kunyit hidup *
  • Sesudu besar lada hitam *
  • Sehelai daun kunyit
  • Sekotak santan (kita guna santan Kara)
  • Garam secukupnya
  • Air secukupnya




Cara-cara :

  1. Pisang dicuci bersih, siat kulitnya dan rendam didalam air garam. Isi pisang ditumbuk kasar. Air garam untuk mengelakkan pisang dari jadi lebam.
  2. Kisar bahan-bahan yang bertanda *
  3. Toskan pisang,masukkan kedalam periuk bersama bahan kisar. Masukkan santan dan air. Masak sehingga mendidih.
  4. Agak pisang sudah mulai lembut, masukkan daun kunyit. Perasakan dengan sedikit garam. Rasa dan biarkan ia mendidih lagi seketika. 
  5. Matikan api dan sedia untuk dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas, ikan goreng dan tak lupa juga sambal belacan. Baru ngammmm !! Kihkih


SELAMAT MENCUBA.. :)