Selasa, 14 Februari 2017

MASAK LEMAK CILI API TELUR IKAN TENGGIRI


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..
Jeng Jeng Jeng... Siapa kat sini peminat telur ikan? hehe.. Kita geng la.. Goreng pun sodap ni.. Tapi masa ni tekak teringin makan masak lemak cili api. Sedap tau dapat pulak telur ikan gemuk-gemuk..kihkih


Bahan-bahan :

  • Telur ikan tenggiri (cuci dengan air limau utk hilangkan bau hanyir, cuci bersih dan tos. Ketepikan.)
  • 5 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • seinci kunyit *
  • segenggam cili padi (nak pedas tambah lagi)*
  • 1 kotak santan
  • 2 batang serai diketuk
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 keping asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam

Cara-cara :

  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *..Kalau malas masuk je blender..hehe. Masukkan kedalam periuk, tambah santan dan air. Ikut kepekatan yang dimahukan.Biarkan sedikit mendidih.
  2. Masukkan pula telur ikan yang telah dicuci bersih. Masukkan juga serai yang telah diketuk dan asam keping. Biarkan mendidih dengan api yang sederhana perlahan.
  3. Agak menggelegak masukkan daun kunyit yang telah diracik / digunting. Tambah garam dan rasa. Biar seketika dan agak telur ikan dah masak boleh tutup api. Sedia untuk dihidang.


Cuba la mana yang belum pernah cuba tu.. Sedap tau telur ikan ni..

SELAMAT MENCUBA :)





Isnin, 30 Januari 2017

IKAN BILIS GORENG BERSAMA BELIMBING BULUH


Assalamualaikum everybodyyyyy.. Ecehh.. hahah
Saja je kan, lama tak jenguk blog sendiri.. Blog orang lain tak lupa, blog sendiri macam terlupa.. kahkah..kasihan.. kasihan.. :p

Korang dah ada idea nak masak apa hari ni? Agak-agak tak ada idea, boleh cuba resepi ni, sap sap soii.. tadaaaa.. senang je. Hari tu pegi pasar tani jumpa belimbing buluh. Kalau belimbing buluh kita suka masak camni la. Kalau tak pun masukkan dalam masak lemak cili padi.. Sedap.. Pedas-pedas masam.




  • Segenggam ikan bilis dicuci bersih kemudian goreng hingga garing, bukan hangus..hehe. Angkat dan ketepikan.
  • Hiris bawang besar, bawang putih, lada merah dan hijau. Nak pedas guna cili padi.
  • Belimbing buluh dibelah dua, jangan lupa cuci belimbingnya.
  • Tumis bahan-bahan yang dah dihiris tadi, agak layu bawang2 tu masukkan belimbing buluh tadi. Kacau rata hingga belimbing bertukar warna agak kekuningan. Masukkan juga sedikit garam. Jangan banyak sebab ikan bilis goreng tu kan dah rasa masin.
  • Tutup api dan masukkan ikan bilis goreng tadi, gaul rata dan sedia untuk dihidang.

Kalau memang tengah tak ada selera makan, lauk camni pun dah cukup bukak selera. Kalau kita memang suka lauk-lauk kering camni. hehe..

Apa-apa pun selamat mencuba ye kenkawan.. :)





Rabu, 18 Januari 2017

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG


Assalamualaikum & selamat sejahtera buat semua..
Korang pernah makan sotong kembang?Sedap tau kalau buat sambal. Ni nak share la resepi buat Sambal Tumis Sotong Kembang ni.. Meh kita tengok resepinya..

Bahan-bahan :

  • 2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 cawan cili kisar
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • Minyak untuk menumis

Bahan kisar halus :
  • 10 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 inci belacan

Cara-cara :

  1. Sotong dipotong kecil, cuci bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau,kemudian masukkan pula cili kisar.Tumis hingga cili garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan pula air asam jawa, garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Masukkan sotong dan gaul hingga mesra. 
  4. Biarkan masak dalam 10 minit hingga jadi pekat kuahnya. Tapi jangan biarkan sampai kering tak berkuah.
  5. Matikan api, dan sedia untuk dihidang. 


Sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi lemak.

SELAMAT MENCUBA :)

 


Selasa, 17 Januari 2017

GULAI LEMAK PISANG MUDA


Assalamualaikum semua..
Seperti yang dijanjikan di entry yang lepas, hihii.. Kata nak kongsi resepi kan? Esok-esok kita tu dah jejak pertengahan bulan Januari dah.. Oleh kerana petang-petang camni dalam otak dok terbayang makanan je, godeh folder ternampak la gulai lemak pisang muda ni. Ishhh..bikin merembes kelenjar airliur.. Kikiki :p

Jenis pisang ni kita bukan cam sangat, kalau pergi pasar tu cuma cakap je dengan akak pasar tu, 'kak..nak pisang sayur..'
Nama nak bertanya nama pisang tu asyik la lupa. Hehe
Sebelum nak siang pisang tu, sediakan dulu air garam.. Untuk mengelakkan pisang jadi lebam..Jom kita intai resepinya..

Bahan-bahan :

  • Sesisir pisang sayur ( kupas kulitnya, masuk dalam air garam, isinya ditumbuk kasar.. asal pecah isinya..mak kita suka yang camni dari yang dihiris. Lagi lemak katanya..)
  • 7 biji bawang merah *
  • 3 biji bawang putih *
  • Segenggam kecil ikan bilis *
  • Seinci kunyit hidup *
  • Sesudu besar lada hitam *
  • Sehelai daun kunyit
  • Sekotak santan (kita guna santan Kara)
  • Garam secukupnya
  • Air secukupnya




Cara-cara :

  1. Pisang dicuci bersih, siat kulitnya dan rendam didalam air garam. Isi pisang ditumbuk kasar. Air garam untuk mengelakkan pisang dari jadi lebam.
  2. Kisar bahan-bahan yang bertanda *
  3. Toskan pisang,masukkan kedalam periuk bersama bahan kisar. Masukkan santan dan air. Masak sehingga mendidih.
  4. Agak pisang sudah mulai lembut, masukkan daun kunyit. Perasakan dengan sedikit garam. Rasa dan biarkan ia mendidih lagi seketika. 
  5. Matikan api dan sedia untuk dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas, ikan goreng dan tak lupa juga sambal belacan. Baru ngammmm !! Kihkih


SELAMAT MENCUBA.. :)






Isnin, 26 Disember 2016

SINGGANG IKAN SENANGIN


Assalamualaikum wbt..
Kembali bersiaran.. Hehe.. kali ni nak share satu resepi orang dulu-dulu yang sampai sekarang tetap popular. Masak singgang. Tapi singgang yang ni ada kelainan sedikit. Ada orang panggil singgang, tapi ada juga orang panggil masak pindang. Tapi mak kita panggil singgang serani. Alaa.. dalam kategori singgang juga la kan. Ehee..

Ni semua gara-gara tengok blog Kak Noor , dia punya gambar cantik betul la..Kita yang tengok pun sampai terkecur-kecur. haha.. Setiap sentuhan dari Kak Noor ni memang berseni. Dah la pandai masak, rajin bercucuk tanam, pandai menghias & dia sangat-sangat la peramah orangnya. Sikit pun dia tak sombong tau..

Ok la, jom kita tengok bagaimana cara-caranya.

RESEPI : SINGGANG IKAN SENANGIN
OLEH : ZAIDA (NAILY'S KITCHEN)

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan senangin dalam 3-4 ekor saiz sederhana. Siang dan cuci bersih. Toskan.
  • Bawang merah 7 ulas *
  • Bawang putih 3 ulas *
  • Halia 2 inci *
  • Cili padi 15 biji *
  • 2 inci kunyit hidup *
  • 2 batang serai (dititik)
  • Rempah tumis (3 sekawan)
  • Air asam jawa
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • Garam
  • Air
  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :

  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *
  2. Panaskan sedikit minyak didalam periuk, kemudian  tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi dan rempah tumis 3 sekawan. Biarkan sehingga agak kekuningan .
  3. Masukkan juga 2 batang serai yang telah dititik. Kemudian masukkan air asam jawa. Tambah air sedikit demi sedikit hingga mendapat kepekatan yang disukai.
  4. Masukkan ikan senangin yang telah dicuci bersih.Biarkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan sedikit garam dan rasa.
  6. Agak ikan dah hampir masak, masukkan juga tomato yang telah dibelah empat.
  7. Biarkan seketika, tutup api dan sedia untuk dihidang.



Pada yang tak tahu rupa bagaimana rupa ikan senangin, ni la rupanya. Isi yang lembut dan manis. Kalau digoreng camtu pun sedap. Makan dengan nasi panas renjis kicap. Uishhh.. Pejam mata sambil suap dalam mulut. Hahaha


Bahan-bahan tumbuk. Alaa.. Kalau malas menumbuk masuk je dalam blender..Hihihii.


Pada yang tak ada idea nak masak apa petang ni, boleh la mencuba resepi ni. Sedikit kelainan dari singgang biasa. Rasa masam, pedas secukup rasa.

SELAMAT MENCUBA.. :)








Isnin, 19 Disember 2016

SHAMPOO & SHOWER CREAM DARI GOOD VIRTUES CO.


Assalamualaikum semua.. :)

Kadang-kadang ada harinya kita rasa MALAS sangat-sangat. Hehehe.. Payah kalau penyakit malas ni bila hinggap kat tubuh dan akal. Sebab tu la blog ni kadangkala kalau boleh berbunyi mesti blog ni bunyi Krikkk Krikkk Krikkkkkkk.. Kahkah.

Ok.. Meh kita nak cerita, kita ada beli shampoo & mandian. Bau dia Subhanallah wangi betul. yang menariknya produk dari Good Virtues Co. ni mengandungi Habbatus Sauda atau dalam erti kata lain Black Seed Oil. Organik lagi... Tu yang tertarik terus beli. Lagipun packaging dia sangat-sangat la cantik. Harga pun berpatutan. Mandian tu kalau tak silap dalam Rm 12.++  700ml tau. Kat mana nak beli? Produk ni ada dijual di WATSONS. 

Ok.. Tu je nak cerita :p 

P/S : Cerita masak-masak nanti la ye esok-esok. Ada resepi pisang masak lemak, sambal sotong rendam.. Nak tengok gambar, boleh tengok kat Naily's Kitchen . jangan lupa Follow ek.. Hahahah :p

Rabu, 14 Disember 2016

KARI KAMBING 40 HARI & MEE BESEN ORI MELAKA


Assalamualaikum..
Terliur ke tidak tengok gambar di atas? Hahaha :D
Pada peminat nasi beriani atau nasi arab memang pasti akan terliur la kan kan.. Tengok daging kambing dia kussssmangat memang banyak. Memang puas la makan. Siap lepas makan tersandar kekenyangan. Hihihii


Ni la restorannya. Restoran kari kambing 40 hari. Tak dapat dipastikan kenapa nama kari kambing 40 hari tu. Adakah masak kambing berusia 40 hari? Adakah masak kambing selama 40 hari? Adakah kambing tu selepas disembelih disimpan selama 40 hari baru dimasak? Atau kedai dibuka selama 40 hari baru ada cuti? Haha.. Tu la antara jawapan persoalan diatas. Dah lama perasan kalau lalu highway kat Ayer Hitam. Kebetulan bulan lepas ada pergi Melaka, suami ajak makan kat sini. Uisshhhh kegembiraan melanda diri..Orang memang tak putus-putus. Dah macam pergi kenduri kahwin.

Makan kat sini ada diberi pilihan samaada nak makan dalam dulang ataupun makan dalam pinggan. Kita pilih makan dalam pinggan. Portion dalam pinggan tu memang banyak. Tak terhabis la. Sepinggan tu boleh makan berdua. Kalau nak tambah nasi kosong je kena tambah dalam Rm2 je kalau tak silap. Sepinggan nasi arab bersama lauk kari kambing/ayam lebih kurang Rm12-13 .Lupa la. 1 jug air sirap dalam Rm5. Kalau ambil dulang Rm45 sedulang.


Banyak kan lauknya.. Memang berbaloi-baloi. hehe.. Selesai makan bertolak la kami ke Melaka....


Ni pulak makan malam di Mee Besen Ori kat Durian Daun, Melaka yang femes tu.. Yang kita makan tu namanya Talam Western. Harganya Rm 35. 


Lupa nak ambik gambar menu. Gambar diambil dari blog Fiedan .


Kita ambil air Ribena Soda Laici. Sedap sangat rasanya. Kembung air lepas tu. Haha. Mak dengan suami kita pilih makan mee besen. Suami ambil mee kuning, mak pulak ambil mee soya. Mee soya tu sedap tau.



Gambar diambil dari En Google.. Ni la rupa mee soya tu. Rasa sup tu macam biasa je la, tak ada luar biasa pun.. Hehee.. Cuma harganya murah tapi portionnya banyak. Kalau nak pergi sini, pergi la awal-awal. Kata la nak makan malam kan, lepas maghrib je terus pergi la. Ni yang pergi lepas maghrib pon beratur kusssemangat panjang. Memang nasib sangat menyebelahi la. Dorang yang makan tu tak ambik masa lama. Jadi beratur ada la dalam 10-15 minit. Nasib disediakan kerusi masa beratur tu. Kalau bawa orang tua fikir la dua tiga kali. Kesian kot kalau dorang kena tunggu lama. Baik bawak makan tempat lain. Banyak kot tempat makan yang best kat Melaka ni.