Isnin, 27 Jun 2016

RESEPI : IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK CILI PADI



Assalamualaikum semua..
Hari ni kan nak share satu resepi tau.. Masak lemak cili padi Ikan Tenggiri ke Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Padi ?? Ehhh... Lantak le.. Janji lebih kurang maksudnya dan korang faham..hehehe

Pejam celik pejam celik kejap je dah penghujung Ramadhan kan..Dah nak raya..Macam mana persiapan raya korang semua.. Saya ala kadar je, yang paling penting persiapan untuk anak yang utama.. Sibuk je mulut si kecik tu tanya bila baju raya dia nak siap? hahaha..Jangan risau nak, nanti dah siap pandai la tailor tu call..Kalau dia tak siapkan baju kita, nanti kita bako rumah dia tau...hahaha..Jangan macam-macam tak siap baju raya..nangis kang pagi raya tak ada baju kurung..huhu..jap lagi nak call tailor laa (pandai risau sendiri)..hihii

Pada customer-customer NAILY's KITCHEN ,terima kasih tak terhingga diucapkan sebab sudi beli sambal dengan saya..Jasa kalian tak kan saya lupakan.. Malah kebanyakkannya sering mendoakan kesejahteraan dan perniagaan saya yang tak seberapa ni agar terus maju dan berjaya.. Alhamdulillah saya dikelilingi orang-orang yang baik hati..syukur tak terhingga..Rezeki setiap orang tu berbeza, tak sama.. ada yang mewah, ada yang kurang, ada yang diuji..Nak mengharap mewah memang tak la, sekadar cukup untuk menambah pendapatan ..Apa yang Tuhan bagi tu bersyukur la, jangan sesekali lupa akan nikmat-nikmatNya..Orang mendoakan kita tu salah satu REZEKI yang paling besar yang kita dapat tau.. Ingat senang ke orang nak mendoakan kita?setiap kali customer saya mendoakan saya, airmata saya sentiasa berlinang..dalam hati saya berkata " Tuhan..ada juga orang yang sudi mendoakan aku.." Kalau korang pernah rasa perasaan tu, faham la kan rasa dia camne..hehe..
Teringat tau mula-mula dulu jual ACAR BUAH online..Masa tu Power Rangers Kuning buat review kat blog dia.. Masa ada customer 1st order tu, saya terus whatsapp kaksu..percaya tak saya nangis..hihii..saya memang cengeng, hati tisu..Saya cakap kat dia..Kaksuuuuuuuuu ade orang order la...dia cakap banyak ke orang order?saya cakap, tak banyak..ada satu jeee..hahahaha..Satu tu pon dah buat saya happy tau.. Saya cakap kat kaksu, dari satu tu la, mungkin akan jadi banyak.. dari tak ada, sehari satu orang order, hari-hari pon jadi banyak kan.. Sampai sekarang saya percaya pendirian  tu..Tu la pengalaman yang saya tak akan lupa..

Lepas tu saya jual SAMBAL IKAN BILIS CILI PADI pulak.. Alhamdulillah, sambutan menggalakkan.. walau tak ada la order beratus seminggu..tapi tetap syukur, ada yang beli rekemen kat kawan-kawan opis, terus dorang order banyak..syukur..terima kasih korang.. Jangan lupa tau nanti repeat order..Ajak sekali kawan-kawan, sedara mara, adik beradik beli sekali..baru Naily's Kitchen orang kenal..haha..Seronok tau bila kita masak orang cakap sedap..satu perasaan yang tak boleh digambarkan..Sekali diucapkan ribuan terima kasih pada yang sudi beli sambal dengan saya.. Moga Allah sentiasa memberkati kita semua.. Aamiin

Dah.. meh kita tengok resepi pulak..hehe..Sesiapa yang tak tahan pedas tu boleh la kurangkan cili ye..kang cirit birit pulak..haha..Saya sendiri tak guna banyak cili.. Kalau resepi orang negeri sembilan dorang tak guna bawang, tapi saya guna ikut rasa saya la..hehe..pada yang nak mencuba tu, silakan..yang penting ringkas dan sedap..



Bahan- bahan :

  • Ikan Tenggiri saiz sedang
  • 2 buku bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • seinci kunyit hidup*
  • 10 biji cili padi* (kurangkan kalau tak tahan pedas)
  • air asam jawa (agak-agak jangan masam sangat)
  • santan (saya guna santan kotak KARA,saya guna 1 1/2 kotak, sebab saya suka pekat, kalau tak suka pekat 1 kotak memadai)
  • 2 helai daun kunyit
  • garam
  • serbuk perasa(optional)

Cara-cara memasak :

  1. Mula-mula blend bahan yang bertanda * pastikan ikan dah siap bersiang dan rendam dengan air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan, basuh dan toskan.
  2. Masukkan bahan yang telah diblend tadi dalam periuk, masukkan air asam jawa.. Didihkan, lepas mendidih tu masukkan ikan dan santan, kecilkan api.. Kacau perlahan jangan sampai pecah minyak nanti tak cantik.
  3. Agak-agak dah mendidih, masukkan daun kunyit yang telah disiat halus. Nak potong / gunting pon boleh jugak. Kita buat dia kan..hehe.. Daun kunyit fungsi dia untuk bau wangi..siyes sedap kalau letak daun kunyit ni.
  4. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.. Rasa dan tutup api.. Siap untuk dihidangkan.

Mudah kan resepi ni??Sila la cuba, tak menyesal punya..hehe.. Rasa lemak, pedas, masam bersatu dalam satu rasa ditambah pulak dengan bau wangi dari daun kunyit.. Perghhhhhh...sedappppp.. Pastu gorng pulak ikan, makan nasik panas-panas.. Memang heaven la... Nikmat mana yang hendak ku dustakan?? syukur atas nikmat yang diberi..
Nanti lepas ni saya share resepi kuih raya pulak ye..ambik mood raya..hahaha

SELAMAT MENCUBA :)



Ahad, 12 Jun 2016

RESEPI : IKAN BILIS GORENG BERSAMA BELIMBING

Assalamualaikum semua..
Kejap je kan dah masuk 8 hari berpuasa.. Ada satu petikan yang saya rasa amat menarik pada pandangan saya.. Saya baca kat blog Azie Kitchen .. benda yang elok, baik kita panjang-panjangkan.. hehe.. 

Sedikit petikan Kuliah Ustaz Johari Mat Som di surau Ad Dhuha.  Sudi kiranya membaca catatan saya ini. Jika kita diberi nikmat, hendaklah kita bersyukur. Manakala ketika diberi bala, hendaklah kita bersabar. Jika kita diberi ketaatan, rasakan ianya sebagai anugerah Allah. Kita tak mampu mentaati Allah tanpa bantuan Allah. Hanya engkau kami sembah. Hanya engkau kami minta pertolongan. Bukan engkau yang datang ke masjid tapi Allah yang datangkan engkau ke masjid. Bukan engkau yang bangun solat malam tapi Allah yang bangunkan engkau untuk bersolat malam. Supaya pandang diri sebagai hamba yang lemah. Yang berkuasa adalah Allah. Bukan engkau yang lakukan ketaatan tapi Allah yang memberikan ketaatan. Bukan berterima kasih pada manusia. Tapi berterima kasih pada Allah atas rezeki yang diterima. 


Tapi kan.. ade aje manusia yang merasakan diri dia je la yang Maha Hebat, sampai lupa yang bagi dia hebat tu sape..angkuh..lupe diri letteww..hehe.
Percayalah..berpeganglah pada Allah,nescaya dalam kita tak sedar ada satu kekuatan yang akan meresap dalam diri.. Tak ada salahnya kalau kita didik diri kita merendah diri,bukan rendah diri sampai menghina diri.. bukan.. Cuma letak dalam hati kita ni, kalau kita rasa kita hebat sangat, yang bagi kita hebat tu Allah.. Kalau kita ni cantik, yang bagi kita cantik ni Allah.. Kalau kita ni popular, yang bagi kita popular ni Allah.. Kalau rezeki kita mencurah-curah bagai air sungai mengalir, yang bagi rezeki tu Allah.. semua yang ada dalam diri kita ni Allah yang bagi.. 

Tengok muka mak abah, muka suami, muka anak.. renung wajah-wajah mereka tatkala mereka tidur... Allah... Terima Kasih Allah pinjamkan aku mak, abah, suami, anak yang aku sayang ni.. Hanya Kau yang tahu apa yang tersimpan dalam hati ni bila aku renung wajah-wajah kesayangan aku ni..
Pada sesiapa yang ada ibu bapa lagi buat baik la pada mereka.. awak-awak semua, jasa mak bapak sampai kita mati pon kita tak dapat balas tau.. Saya kalau bab mak bapak mesti saya sensitip abes..hihii..bab mak bapak orang pon saya leh nangis.. ada kawan baik saya, tahun ni tahun pertama dia berpuasa dan beraya tanpa mak.. Saya agak rapat dengan mak dia, mak dia ramah, riuh bercerita kalau kitorang datang rumah dia.. Dia anak manja, tapi saya bangga dengan dia, walaupun dia anak manja, dia dapat jaga arwah mak dia sampai akhir hayat mak dia, jaga macam baby tau.. Mujur dia dapat suami yang sangat-sangat memahami.. rezeki Allah bagi buat dia.. Moga Allah tempatkan arwah dikalangan kekasih-kekasihNya..aaminn

Lagi satu saya nak share tentang HEBAT ni.. ada sorang blogger yang pada mata orang mungkin dia biasa-biasa saje, tapi pada mata saya dia seorang yang HEBAT.. Hebat mengharungi cubaan yang Allah bagi pada dia.. Dia rendahkan diri dia menerima takdir Tuhan, bukan calang-calang dugaan yang Allah kasi, tapi dia yakin dengan PenciptaNya.. dia lalui setiap hari yang mendatang dengan sabar.. Dikelilingi orang-orang yang baik, suami yang baik, ibu, ayah dan adik beradik yang ambik berat pasal dia, kawan-kawan yang sayang dia..
Kalau uols nak tau kisah dia melalui saat-saat sukar dalam hidup dia uols boleh pegi blog dia eh.. Cikaro Cun kan Mek Cha??. Orangnya cantik tau..hihii..tapi awasssss..sudah berpunya hokey..

Uolsssss.. sebenarnya nak share resepi mudah, ringkas dan sedap ni hikhikhikk..
Senang je..main campak-campak dah siap.. tadaaaa


Bulan pose ni lauk-lauk ringkas camni la yang boleh bukak selera.. Siyes korang, kalau korang tak caya korang cuba la.. Makan dengan nasi panas-panas.. Perghhhh.. Nikmat mana yang hendak ku dustakan??hehe

Meh kita tengok apa resepinya...

Bahan-bahan :

  • Segenggam ikan bilis
  • Belimbing buluh
  • Sebuku bawang besar (belah dua kemudian hiris memanjang..alaaa macam bulan sabit nanti jadi bawang tu)
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 batang lada hijau, nak pedas campur lada cili
  • Garam
  • Serbuk perasa (optional)
Cara-cara memasak :

  • Mula-mula panaskan minyak, bila minyak dah panas goreng ikan bilis hingga perang, jangan sampai hangus pulak. Angkat dan ketepikan.
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan lada hijau hingga agak garing.Masukkan secubit garam dan serbuk perasa jika suka..garam tu jangan letak banyak, kan ikan bilis tu dah masin..
  • Kemudian masukkan belimbing buluh yang telah dibelah dua tadi, kalau besar belimbingnya belah la empat..hehe
  • Agak-agak belimbing dah betukar warna dan agak lembut, padamkan api..Masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi..Kacau hingga sebati... Tadaaaaa.. dah siap pon..Hidangkan laa..
 Tak ade la susah mane kan..tu laaaa orang cakap tak nak pecaya yang resepi ni memang mudah, pastu memang sedap sangat-sangattttt.. ahahahahaha


Ishhh.. tak boleh tahan la, tengok gambo je air liur dah berkumpul dalam mulut..ekekeke.. Bawak-bawak besabo..adoiiilaa..Memang gini la, kalau bab tengok gambo makanan, mata yang ngantuk pon boleh jadi segar bugar kan.. hihii..






Selamat Mencuba :D

Oh ya, sebelum terlupa.. Pada sesiapa yang ingin merasa Sambal Ikan Bilis Cili Padi a.k.a Sambal Air Mata boleh whatsapp di talian 0127688616 ok.. rasa sekali pasti tak menyesal.. Pada yang dah rasa keenakkannya sila viralkan ye.. hikhikhikk :p