Isnin, 27 Jun 2016

RESEPI : IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK CILI PADI



Assalamualaikum semua..
Hari ni kan nak share satu resepi tau.. Masak lemak cili padi Ikan Tenggiri ke Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Padi ?? Ehhh... Lantak le.. Janji lebih kurang maksudnya dan korang faham..hehehe

Pejam celik pejam celik kejap je dah penghujung Ramadhan kan..Dah nak raya..Macam mana persiapan raya korang semua.. Saya ala kadar je, yang paling penting persiapan untuk anak yang utama.. Sibuk je mulut si kecik tu tanya bila baju raya dia nak siap? hahaha..Jangan risau nak, nanti dah siap pandai la tailor tu call..Kalau dia tak siapkan baju kita, nanti kita bako rumah dia tau...hahaha..Jangan macam-macam tak siap baju raya..nangis kang pagi raya tak ada baju kurung..huhu..jap lagi nak call tailor laa (pandai risau sendiri)..hihii

Pada customer-customer NAILY's KITCHEN ,terima kasih tak terhingga diucapkan sebab sudi beli sambal dengan saya..Jasa kalian tak kan saya lupakan.. Malah kebanyakkannya sering mendoakan kesejahteraan dan perniagaan saya yang tak seberapa ni agar terus maju dan berjaya.. Alhamdulillah saya dikelilingi orang-orang yang baik hati..syukur tak terhingga..Rezeki setiap orang tu berbeza, tak sama.. ada yang mewah, ada yang kurang, ada yang diuji..Nak mengharap mewah memang tak la, sekadar cukup untuk menambah pendapatan ..Apa yang Tuhan bagi tu bersyukur la, jangan sesekali lupa akan nikmat-nikmatNya..Orang mendoakan kita tu salah satu REZEKI yang paling besar yang kita dapat tau.. Ingat senang ke orang nak mendoakan kita?setiap kali customer saya mendoakan saya, airmata saya sentiasa berlinang..dalam hati saya berkata " Tuhan..ada juga orang yang sudi mendoakan aku.." Kalau korang pernah rasa perasaan tu, faham la kan rasa dia camne..hehe..
Teringat tau mula-mula dulu jual ACAR BUAH online..Masa tu Power Rangers Kuning buat review kat blog dia.. Masa ada customer 1st order tu, saya terus whatsapp kaksu..percaya tak saya nangis..hihii..saya memang cengeng, hati tisu..Saya cakap kat dia..Kaksuuuuuuuuu ade orang order la...dia cakap banyak ke orang order?saya cakap, tak banyak..ada satu jeee..hahahaha..Satu tu pon dah buat saya happy tau.. Saya cakap kat kaksu, dari satu tu la, mungkin akan jadi banyak.. dari tak ada, sehari satu orang order, hari-hari pon jadi banyak kan.. Sampai sekarang saya percaya pendirian  tu..Tu la pengalaman yang saya tak akan lupa..

Lepas tu saya jual SAMBAL IKAN BILIS CILI PADI pulak.. Alhamdulillah, sambutan menggalakkan.. walau tak ada la order beratus seminggu..tapi tetap syukur, ada yang beli rekemen kat kawan-kawan opis, terus dorang order banyak..syukur..terima kasih korang.. Jangan lupa tau nanti repeat order..Ajak sekali kawan-kawan, sedara mara, adik beradik beli sekali..baru Naily's Kitchen orang kenal..haha..Seronok tau bila kita masak orang cakap sedap..satu perasaan yang tak boleh digambarkan..Sekali diucapkan ribuan terima kasih pada yang sudi beli sambal dengan saya.. Moga Allah sentiasa memberkati kita semua.. Aamiin

Dah.. meh kita tengok resepi pulak..hehe..Sesiapa yang tak tahan pedas tu boleh la kurangkan cili ye..kang cirit birit pulak..haha..Saya sendiri tak guna banyak cili.. Kalau resepi orang negeri sembilan dorang tak guna bawang, tapi saya guna ikut rasa saya la..hehe..pada yang nak mencuba tu, silakan..yang penting ringkas dan sedap..



Bahan- bahan :

  • Ikan Tenggiri saiz sedang
  • 2 buku bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • seinci kunyit hidup*
  • 10 biji cili padi* (kurangkan kalau tak tahan pedas)
  • air asam jawa (agak-agak jangan masam sangat)
  • santan (saya guna santan kotak KARA,saya guna 1 1/2 kotak, sebab saya suka pekat, kalau tak suka pekat 1 kotak memadai)
  • 2 helai daun kunyit
  • garam
  • serbuk perasa(optional)

Cara-cara memasak :

  1. Mula-mula blend bahan yang bertanda * pastikan ikan dah siap bersiang dan rendam dengan air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan, basuh dan toskan.
  2. Masukkan bahan yang telah diblend tadi dalam periuk, masukkan air asam jawa.. Didihkan, lepas mendidih tu masukkan ikan dan santan, kecilkan api.. Kacau perlahan jangan sampai pecah minyak nanti tak cantik.
  3. Agak-agak dah mendidih, masukkan daun kunyit yang telah disiat halus. Nak potong / gunting pon boleh jugak. Kita buat dia kan..hehe.. Daun kunyit fungsi dia untuk bau wangi..siyes sedap kalau letak daun kunyit ni.
  4. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.. Rasa dan tutup api.. Siap untuk dihidangkan.

Mudah kan resepi ni??Sila la cuba, tak menyesal punya..hehe.. Rasa lemak, pedas, masam bersatu dalam satu rasa ditambah pulak dengan bau wangi dari daun kunyit.. Perghhhhhh...sedappppp.. Pastu gorng pulak ikan, makan nasik panas-panas.. Memang heaven la... Nikmat mana yang hendak ku dustakan?? syukur atas nikmat yang diberi..
Nanti lepas ni saya share resepi kuih raya pulak ye..ambik mood raya..hahaha

SELAMAT MENCUBA :)



2 ulasan:

  1. alaaa sedapppnyaaa.dah la kita ni terpaling fav.ikan tenggiri..
    kita suka tenggiri papan..lembuuttt..nyumsss..
    nak buat lah..dah buat nnt org eksen2 kat blog k...hahhaa.
    tq resipi naily.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kite kan terliur tgk carbonara awak..nanti nak cuba juga..hihiii

      Padam