Assalamualaikum dan salam sabtu.
Semalam pergi 'paso lambak' a.k.a pasar malam dekat Pontian. Ternampak ada orang jual siput sedut. Biasa kita nampak kecik-kecik je kan.. Ni beso siput sedutnya. Senang nak buang bontot siput tu. Kalau kecik silap-silap boleh terketuk jari. Haha. Makin gebus la jari yang sedia gebus gebas ni.. :p
Hari ni kita share resepi masak lemak siput sedut ye.. Kita campur dengan labu manis. Siput sedut ni masak sambal kering-kering pun sedap jugak. Tapi hari ni teringin masak lemak. Rasanya lemak-lemak manis sebab campur dengan labu kan..
Bahan-bahan :
- 1kg siput sedut (boleh tahan mahal sekilo rm 12 .. apa yang murah sekarang ya?hehe)
- Setengah biji labu manis (potong kiub)
- Bawang merah 4 biji *
- Bawang putih 2 ulas *
- Seinci kunyit hidup *
- Segenggam kecil ikan bilis
- Santan (saya guna santan 1 kotak)
- Garam
- Air dalam 3 cawan (kalau pekat sangat tambah air)
Cara-cara :
- Kisar bahan-bahan yang bertanda * . Ehhh jangan lupa siput tu buang bontotnya.. Kalau tak buang sampai kesudah la kau sedut tak keluar isinya.. Haha :D Cucu bersih-bersih siput dan tos. Ketepikan dulu.
- Kemudian, bahan-bahan yang telah dikisar tu masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan 3 cawan air. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan satu kotak santan. Masukkan juga siput yang telah dicuci bersih. Biarkan seketika.
- Masukkan pula labu, biarkan mendidih. Jaga api jangan sampai membuak pula kuahnya. Jangan lupa letak garam. Sesuaikan rasa.
- Bila labu dah lembut boleh tutup api dan sedia dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan beserta ulam-ulaman.
SELAMAT MENCUBA :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan