Selasa, 8 November 2016

SAMBAL TUMIS UDANG MELETOPS


Assalamualaikum semua..

Gambar yang kat atas tu menu minggu lepas. Dapat  udang baru naik laut. Uishhhh memang manis la rasanya. Memang beza sangat rasa dengan udang yang kat pasar tu. Walaupun tak la besar sangat udang yang kita dapat ni, yang penting fresh.

Bahan-bahan macam biasa la nak masak sambal tu. Kisar bawang, bawang putih, sikit belacan . Tumis bahan- bahan kisar. Masukkan pula cili kisar dalam 2 senduk. Ikut masing-masing punya pedas la. Tumis sampai garing lada dan bawang. Kemudian masukkan pula air asam jawa dalam suku cawan. Biar pekat. Dah pekat tu masukkan sedikit gula dan garam. Kemudian masukkan udang. Agak udang dah nak masak boleh masukkan bawang yang telah dihiris bulan separuh. Rasa dan matikan api. Sedia untuk dihidang.


SELAMAT MENCUBA...


1 ulasan: