Selasa, 31 Mei 2016

SAMBAL IKAN BILIS CILI API A.K.A SAMBAL AIR MATA INSPIRASI DARI SURAYA SULATIN


Assalamualaikum semua..

Bagaimana keadaan hari ni? dah beberapa hari ni selera makan macam kurang..agaknya cuaca tak menentu kot ke tekak yang tak berapa sedap..
Makan apa pun mcm tak sedap je rasa.. hilang sekejap nikmat makan..huhuu

Hari-hari dok fikir balik keje nak masak apa? kadang-kadang masak macam-macam selera tetap gitu jugak.. bukak-bukak peti ais tengok apa ada untuk dimasak/dimakan.. sekali terpandang la sambal air mata lebihan order semalam.. masuk dalam kuali campur nasi, tadaaaaaaaaa dah jadi nasi goreng petai..
nyumm nyummm nyummmmm... terus ada selera..hihii :D



SAMBAL IKAN BILIS CILI PADI PETAI
Perghhhhh..... nengok gambo ni pon dah terasa rembesan air liur bertakung dalm mulut..kikiki..adoiilaaa
Sambal ni inspirasi dari blogger terkenal lagi tersohor.. tak lain tak bukan..jeng jeng jeng.... SURAYA SULATIN a.k.a SITI NURHALIZA .. mula-mula dulu asyik tengok dia post gambo SAMBAL AIR MATA yang membuat kilang air liur berfungsi dengan pantasnya..haha..mula mencuba untuk makan sendiri.. tak sangka sambal yang super duper sedap ni boleh menambah pendapatan saya..walau tak seberapa..order dari kawan-kawan opis semua cakap sedap dan meletopsss..harus laa kan ape saja dari NAILY'S KITCHEN PASTI MELETOPSSSS..mati la nak puji diri sendiri..hihiii
Alhamdulillah...segalanya dari Yang Maha Kuasa..tanpa izinNya tiada satu pun yang akan terjadi..






Adakala kita memang tak ada selera, kadang-kadang tak sempat nak masak..contoh macam student-student..ada masa poket bukan sentiasa tebal..kita yang bekerja pon sama.. dengan sambal yang mudah dan tahan lama ni la yang buat poket kita bertahan sikit..hihii..iye wakkk kita tak tipuuuu...

Dengan sambal ni macam-macam menu kita boleh buat.. contoh...


  • Nasi Goreng
  • Kangkung Goreng
  • Nasi putih lawan dengan sambal je pon dan mata putih je tinggal...kikiii
  • Letak petai dah jadi sambal petai
Tu antara contoh-contohnya la...kite pecaya awak-awak kat luar tu lagi kreatif nak buat pelbagai dari sambal ni...kalau sambal tumis pulak..cicah lempeng sedap, makan dengan ubi rebus pon sedap, tengah-tengah malam terjaga lapo tak boleh tido..ambik sambal cicah dengan roti..gitu kekdah mudahnye..hehe




Jangan susah-susah awak-awak semua..kita ada cara nak memudahkan awak-awak kat luar tu..apa kata awak-awak semua yang nak merasa keenakkan SAMBAL AIR MATA ni boleh order 

HUBUNGI / WHATSAPP DI NO : 

012-768 8616









Terima Kasih Tuhan... Moga dengan usahaku membuahkan hasil yang halal lagi diberkati.. tanpa izin dariMu, tanpa ihsan dariMu aku tiada apa-apa Ya Allah.. aku hambaMu yang mengharap rahmat dariMu Tuhan semesta alam...

2 ulasan:

  1. memang terbaik sambal ikan bilis akk ni, mudah keje sy
    hahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha..tq tau..lainkali ajak kenkawan, sedara mara beli skali..hikhikk

      Padam