Rabu, 19 Oktober 2016

SUP SAYUR & SARDIN. LAUK ASAL ADA JE NI..


Haha.. Ni la je menu malam Isnin lepas, 17.10.2016
Hari Isnin kan pasar tutup. Kat peti ais semua barang dah habis, korek punya korek jumpa la sayur kubis panjang, carrot sebatang dengan bunga kubis. Tu pun bunga kubis ada la besar penumbuk baby.. Kihkih. Jadi la tu kan. Boleh jugak buat sup sayur. Tambah jugak fishball.

Potong bawang merah, bawang putih sikit. Pastu tumis dengan sedikit minyak. Agak sedikit perang bawang tu masukkan air. Masukkan juga kiub ayam, kalau tak nak guna kiub ayam boleh jugak guna kiub ikan bilis. Biar mendidih. Masukkan carrot dulu, kan dia tu keras sket, biar dia lembut sikit baru la masukkan sayur-sayur lain. Masukkan sekali fishball.


Takkan la satu lauk je la kan? Melampau nauu.. Haha.. Terpandang tin sardin.. Urmmm.. Apa lagi buat sambal sardin pun best jugak ni. Tang tung tang tung siapppp.. Haha.. Sorry, Gambar sardin tak ambik, pasal perut dah lapOoo.. Lainkali kita share ek camna nak masak sardin.. Hahah.. Sardin je kot. Tapi kan kita masak sambal sardin ada dua versi tau. Satu yang macam sambal tumis tu, yang satu lagi kita main potong-potong je segala bawang, halia, lada cili tu. Korang plak macam mana masak sambal sardin? Yang penting goreng dulu sardin tu baru sedap. Pastikan masa goreng sarding tu, tutup pakai tudung periuk tau.. Ada kang meletop kat muka minyak tu.. Hahaha :D


Tengok.. Tu je sempat snap. Haha.. Lapo sangat masa ni. :p

Tiada ulasan:

Catat Ulasan