Selasa, 14 Februari 2017

MASAK LEMAK CILI API TELUR IKAN TENGGIRI


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua..
Jeng Jeng Jeng... Siapa kat sini peminat telur ikan? hehe.. Kita geng la.. Goreng pun sodap ni.. Tapi masa ni tekak teringin makan masak lemak cili api. Sedap tau dapat pulak telur ikan gemuk-gemuk..kihkih


Bahan-bahan :

  • Telur ikan tenggiri (cuci dengan air limau utk hilangkan bau hanyir, cuci bersih dan tos. Ketepikan.)
  • 5 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • seinci kunyit *
  • segenggam cili padi (nak pedas tambah lagi)*
  • 1 kotak santan
  • 2 batang serai diketuk
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 keping asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam

Cara-cara :

  1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *..Kalau malas masuk je blender..hehe. Masukkan kedalam periuk, tambah santan dan air. Ikut kepekatan yang dimahukan.Biarkan sedikit mendidih.
  2. Masukkan pula telur ikan yang telah dicuci bersih. Masukkan juga serai yang telah diketuk dan asam keping. Biarkan mendidih dengan api yang sederhana perlahan.
  3. Agak menggelegak masukkan daun kunyit yang telah diracik / digunting. Tambah garam dan rasa. Biar seketika dan agak telur ikan dah masak boleh tutup api. Sedia untuk dihidang.


Cuba la mana yang belum pernah cuba tu.. Sedap tau telur ikan ni..

SELAMAT MENCUBA :)





6 ulasan:

  1. udahla blm lunch ni.... tgk lak masakan tlr ikan ko trs rasa perut di parut2 heheheh

    BalasPadam
  2. huaaaa kijammmm!!! dappnya tulurrr ikan.
    tapi tak pandai beli. tak pandai masak. pandai makan je! itu pasti! hahhaa

    BalasPadam
  3. gilaaaaa, sedap sungguh, nmpk gambar pun dh telan ayo liyooo
    tapi tak pandai masak telo ikan ni, nak order boleh? haha

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum. Akk dah try resepi ni. MMG sedap dan mendapat pujian.tkasih.

    BalasPadam

AYAM GORENG KUNYIT