Assalamualaikum & selamat sejahtera buat semua..
Korang pernah makan sotong kembang?Sedap tau kalau buat sambal. Ni nak share la resepi buat Sambal Tumis Sotong Kembang ni.. Meh kita tengok resepinya..
Bahan-bahan :
- 2 ekor sotong kembang (kurang lebih 500 g)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 cawan cili kisar
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
- Minyak untuk menumis
- 10 ulas bawang merah kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 inci belacan
Cara-cara :
- Sotong dipotong kecil, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau,kemudian masukkan pula cili kisar.Tumis hingga cili garing dan pecah minyak.
- Masukkan pula air asam jawa, garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Masukkan sotong dan gaul hingga mesra.
- Biarkan masak dalam 10 minit hingga jadi pekat kuahnya. Tapi jangan biarkan sampai kering tak berkuah.
- Matikan api, dan sedia untuk dihidang.
Sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi lemak.
SELAMAT MENCUBA :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan